Tort butelka to jeden z najbardziej popularnych deserów, który można spotkać w wielu restauracjach. Jest to słodkie ciasto przygotowane z mąki, masła, cukru i jajek. Dodatkowo do tego ciasta dodaje się również skórkę cytrynową lub pomarańczową oraz aromatyczne przyprawy. Ciasto jest smażone na patelni i podawane z bitą śmietaną lub sosem owocowym.
Tort butelka jest bardzo prosty w przygotowaniu i można go przygotować w domu. Można go również udekorować według własnych upodobań, np. posypując je cukrem pudrem lub polewając czekoladą. Jest to idealny deser na każdą okazję, a dzięki swojemu smakowi i aromatowi zadowoli nawet najbardziej wymagających gości.
Przepis na tort butelka
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- 1/4 szklanki masła
- 3 jaja
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- skórka otarta z 1 cytryny lub pomarańczy
- 1 łyżeczka aromatu migdałowego lub waniliowego
- bita śmietana lub sos owocowy do dekoracji
Aby przygotować tort butelka, należy roztopić masło i połączyć je z mąką, cukrem, proszkiem do pieczenia i skórkami cytrusowymi. Następnie dodać jaja i aromat migdałowy lub waniliowy i dobrze wymieszać całość. Masa powinna być gładka i elastyczna. Następnie należy rozwałkować ciasto na grubość około 0,5 cm i uformować je w kształt butelki. Ciasto należy umieścić na blasze do pieczenia i piec w temperaturze 180°C przez około 25 minut.
Tort butelka to idealny deser na każdą okazję – od rodzinnych spotkań po uroczyste bankiety. Jego smak i aromat sprawiają, że każdy go doceni! Spróbuj samodzielnie przygotować ten deser – gwarantujemy, że Twoi goście będą zachwyceni!