Pierniczki puszyste

Pierniczki puszyste to jedne z najbardziej popularnych ciasteczek świątecznych. Są one wytwarzane z mieszanki mąki, cukru, masła i przypraw korzennych. Ciastka są delikatne i miękkie w dotyku, a ich smak jest bardzo aromatyczny. Dodatkowo pierniczki są ozdobione lukrem lub posypane cukrem pudrem.

Pierniczki puszyste są idealne do podawania na świątecznym stole. Można je również podawać jako deser lub przekąskę. Są one doskonałym dodatkiem do herbaty lub kawy.

Pierniczki puszyste są łatwe w przygotowaniu i można je upiec w domu. Przygotowanie tych ciasteczek jest proste i szybkie, dzięki czemu można je przygotować na ostatnią chwilę.

Przepis na pierniczki puszyste

Składniki:

  1. 3/4 szklanki miodu
  2. 1/2 szklanki masła
  3. 1/4 szklanki cukru brązowego
  4. 3 1/2 szklanki maki pszennej
  5. 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  6. 1/2 łyżeczki soli
  7. 1/2 łyżeczki cynamonu
  8. 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej

Przygotuj formy do pieczenia pierniczków i wymieszać składniki suche razem w misce. W drugiej misce utrzeć masło z miodem i cukrem brązowym. Następnie połączyć obie mieszaniny i uformować ciasto. Wyciągnij ciasto na stolnicę oprószoną mąką i rozwałkuj na grubość ok. 0,5 cm. Wycinaj pierniczki foremkami i układaj je na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.

Piecz pierniczki w temperaturze 180°C przez 10-12 minut, aż się zarumienią. Po upieczeniu połóż pierniczki na kratce do ostygnięcia, a nastepnie ozdabiaj lukrem lub posypuj cukrem pudrem.

Polecam!

Jeśli szukasz prostego sposobu na przygotowanie pyszncych pierników na święta, polecam spróbować pierników puszystych! Te aromatyczne i miękkie w dotyku ciastka bardzo szybko znikną ze stołu!

CategoriesBez kategorii

Dodaj komentarz