Sałatka gyros z ananasem to danie inspirowane grecką kuchnią. Składa się z kawałków soczystego mięsa gyros, liści sałaty, pokrojonego ananasa, pomidorów, ogórków, cebuli i fety. Wszystko to jest polane lekkim sosem jogurtowym z dodatkiem czosnku i przypraw. Sałatka ta jest idealna jako lekki posiłek lub przystawka do obiadu i z pewnością zadowoli miłośników kuchni śródziemnomorskiej.
Przepis na sałatkę gyros z ananasem
Składniki:
- 500 g mięsa gyros
- 1 ananas
- 1 pomidor
- 1 ogórek
- 1 cebula
- 100 g sera feta
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
Instrukcje:
- Mięso gyros pokrój na mniejsze kawałki i podsmaż na patelni na oliwie z oliwek, aż będzie dobrze przyrumienione i miękkie.
- Ananasa obierz, usuń środek i pokrój w mniejsze kawałki.
- Pomidora i ogórka pokrój w kostkę, a cebulę w cienkie półplasterki.
- Ser feta pokrój na mniejsze kawałki.
- W osobnej misce wymieszaj jogurt naturalny z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
- W większej misce wymieszaj mięso gyros, ananasa, pomidora, ogórka i cebulę. Całość delikatnie wymieszaj.
- Na koniec dodaj kawałki sera feta i lekko wymieszaj.
- Przed podaniem polej sałatkę sosem jogurtowym.
Smacznego!
CategoriesBez kategorii