Sałatka gyros z ananasem

Sałatka gyros z ananasem to danie inspirowane grecką kuchnią. Składa się z kawałków soczystego mięsa gyros, liści sałaty, pokrojonego ananasa, pomidorów, ogórków, cebuli i fety. Wszystko to jest polane lekkim sosem jogurtowym z dodatkiem czosnku i przypraw. Sałatka ta jest idealna jako lekki posiłek lub przystawka do obiadu i z pewnością zadowoli miłośników kuchni śródziemnomorskiej.

Przepis na sałatkę gyros z ananasem

Składniki:

  • 500 g mięsa gyros
  • 1 ananas
  • 1 pomidor
  • 1 ogórek
  • 1 cebula
  • 100 g sera feta
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku

Instrukcje:

  1. Mięso gyros pokrój na mniejsze kawałki i podsmaż na patelni na oliwie z oliwek, aż będzie dobrze przyrumienione i miękkie.
  2. Ananasa obierz, usuń środek i pokrój w mniejsze kawałki.
  3. Pomidora i ogórka pokrój w kostkę, a cebulę w cienkie półplasterki.
  4. Ser feta pokrój na mniejsze kawałki.
  5. W osobnej misce wymieszaj jogurt naturalny z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  6. W większej misce wymieszaj mięso gyros, ananasa, pomidora, ogórka i cebulę. Całość delikatnie wymieszaj.
  7. Na koniec dodaj kawałki sera feta i lekko wymieszaj.
  8. Przed podaniem polej sałatkę sosem jogurtowym.

Smacznego!

CategoriesBez kategorii

Dodaj komentarz