Pulpety gotowane w rosole

Pulpeciki gotowane w rosole to klasyczne danie kuchni polskiej, które kojarzy się z domowym ciepłem i aromatem rodzinnego stołu. Jest to pyszne i sycące danie, które przygotowuje się z mielonego mięsa (najczęściej wieprzowego, cielęcego lub drobiowego), bułki tartej, jajek, cebuli i przypraw.

Przygotowanie pulpecików jest dość proste – mięso mielone mieszamy z pozostałymi składnikami, formujemy kulki, a następnie gotujemy je w rosole lub bulionie. Podczas gotowania pulpeciki pęcznieją i nabierają soczystości oraz aromatu dzięki dodatkom ziół, warzyw i przypraw, takich jak marchewka, seler, liść laurowy, ziele angielskie czy kminek.

Pulpeciki z reguły podaje się z sosem, który może być przygotowany na bazie wywaru mięsnego, pomidorów, śmietany czy innych dodatków. Danie to często serwowane jest z ziemniakami, kaszą, ryżem lub surówką z marchewki lub ogórków. Pulpeciki są popularnym daniem w Polsce, ale także w innych krajach europejskich, gdzie znane są pod różnymi nazwami, np. meatballs w Stanach Zjednoczonych czy polpette we Włoszech.

Przepis na pyszne pulpeciki gotowane w rosole

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego (np. z indyka, cielęcego, wieprzowego lub mieszanki)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka masła
  • 1 l wywaru mięsnego lub wody z warzywami (np. marchewką, selera i pietruszką)
  • sól i pieprz do smaku
  • opcjonalnie zioła (np. majeranek, natka pietruszki)

Przygotowanie:

  1. Cebulę i czosnek drobno posiekaj. W małej patelni rozgrzej masło i podsmaż cebulę i czosnek aż będą miękkie, ale nie zrumienione. Odstaw do ostygnięcia.
  2. W dużej misce wymieszaj mięso mielone, jajka, bułkę tartą i ostudzoną cebulę i czosnek. Dopraw solą i pieprzem do smaku i wyrób całość ręką lub za pomocą miksera.
  3. Z masy mięsnej formuj okrągłe pulpety o średnicy ok. 3-4 cm.
  4. W garnku zagotuj wywar mięsny lub wodę z warzywami, dodaj ewentualnie zioła i zmniejsz ogień do minimum.
  5. Wrzuć do garnka pulpeciki i gotuj na małym ogniu przez ok. 20-25 minut, aż będą miękkie i dobrze ugotowane w środku.
  6. Podawaj pulpeciki z sosem, np. z dodatkiem pomidorów lub koperku, oraz ulubionymi dodatkami, np. ziemniakami, kaszą, ryżem lub surówką z marchewki.

Pulpeciki gotowane w rosole to smaczne, proste i sycące danie, które idealnie nadaje się na obiad lub kolację dla całej rodziny.

CategoriesBez kategorii

Dodaj komentarz