Kruszonka z mąki ziemniaczanej

Kruszonka z mąki ziemniaczanej to pyszny deser, który można przygotować w kilka chwil. Jest to słodkie ciasto, które jest idealne na każdą okazję. Można je podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Kruszonka z mąki ziemniaczanej jest bardzo smaczna i łatwa do przygotowania.

Przepis na kruszonkę z mąki ziemniaczanej

Składniki:

  1. 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  2. 1/2 szklanki cukru
  3. 1/4 szklanki masła
  4. 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  5. 1/4 szklanki mleka
  6. 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Sposób przygotowania:

W misce wymieszać mąkę ziemniaczaną, cukier, proszek do pieczenia i masło. Dodać mleko i ekstrakt waniliowy i wymieszać do uzyskania gładkiego ciasta. Ciasto wyłożyć na blasze do pieczenia i posypać cukrem pudrem.

Piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 25 minut lub aż do momentu aż brzegi będą lekko rumiane. Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia.

Kruszonka z mąki ziemniaczanej jest idealnym deserem dla całej rodziny. Można go podawać samodzielnie lub polany sosem czekoladowym lub owocowym.

CategoriesBez kategorii

Dodaj komentarz