Kruszonka z mąki ziemniaczanej to pyszny deser, który można przygotować w kilka chwil. Jest to słodkie ciasto, które jest idealne na każdą okazję. Można je podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Kruszonka z mąki ziemniaczanej jest bardzo smaczna i łatwa do przygotowania.
Przepis na kruszonkę z mąki ziemniaczanej
Składniki:
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki cukru
- 1/4 szklanki masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 szklanki mleka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Sposób przygotowania:
W misce wymieszać mąkę ziemniaczaną, cukier, proszek do pieczenia i masło. Dodać mleko i ekstrakt waniliowy i wymieszać do uzyskania gładkiego ciasta. Ciasto wyłożyć na blasze do pieczenia i posypać cukrem pudrem.
Piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 25 minut lub aż do momentu aż brzegi będą lekko rumiane. Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia.
Kruszonka z mąki ziemniaczanej jest idealnym deserem dla całej rodziny. Można go podawać samodzielnie lub polany sosem czekoladowym lub owocowym.