Kurtosz to tradycyjne ciasto węgierskie, które jest znane na całym świecie. Jest to rodzaj ciasta chlebowego, które jest smażone na głębokim tłuszczu lub oleju. Kurtosz ma charakterystyczny kształt spiralny i może być przygotowany z różnymi nadzieniami, takimi jak dżem, czekolada, serek homogenizowany lub orzechy. Można go również posypać cukrem pudrem lub miodem.
Kurtosz jest popularnym deserem w Węgrzech i innych krajach Europy Środkowej. Jest szybki i łatwy do przygotowania, a także bardzo smaczny. Można go jeść samodzielnie lub z lodami lub bitą śmietaną. Jest to idealne ciasto na każdą okazję.
Przepis na kurtosz
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/4 szklanki cukru
- 1/4 szklanki masła
- 1/4 szklanki mleka
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- Opcjonalnie: 1/4 szklanki ulubionego nadzienia (dżem, czekolada itp.)
Polecam! Kurtosz to idealne ciasto na każdą okazję – prosty w przygotowaniu i bardzo smaczny!
CategoriesBez kategorii