Oponki to tradycyjne polskie ciasto, które jest bardzo popularne wśród dzieci i dorosłych. Wyglądem przypomina małe pączki, a smakiem słodkie bułeczki z nadzieniem. Oponki są często podawane na święta lub uroczyste okazje. Można je również spotkać na targach i w sklepach spożywczych.

Oponki są bardzo proste do przygotowania. Składają się z ciasta drożdżowego, które jest rozwałkowane i formowane w małe kulki. Następnie oponki są smażone na głębokim tłuszczu, a po usmażeniu posypywane cukrem pudrem. Mogą być również nadziewane marmoladą lub innym rodzajem nadzienia.

Przepis na oponki

Składniki:

  1. 500 g mąki pszennej
  2. 50 g drożdży
  3. 1/4 szklanki cukru
  4. 1/4 szklanki oleju
  5. 1/4 szklanki mleka
  6. 1 jajko
  7. szczypta soli
  8. olej do smażenia

Polecamy!

Jeśli chcesz spróbować tradycyjnego polskiego ciasta, oponki to idealny wybór! Szybkie i proste do przygotowania, a także smaczne i sycące – to idealny deser dla całej rodziny!

CategoriesBez kategorii

Dodaj komentarz