Kurczak z piekarnika to jedno z najprostszych i najsmaczniejszych dań, które można przygotować. Jest to idealne danie na szybki obiad lub kolację. Kurczak jest delikatny i soczysty, a dodatek przypraw sprawia, że smakuje wyśmienicie. Przygotowanie tego dania jest bardzo proste i szybkie, a efekt końcowy zawsze jest doskonały.
Pieczenie kurczaka w piekarniku pozwala na uzyskanie miękkiego mięsa o delikatnym smaku. Dodatkowo, podczas pieczenia skórka staje się chrupiąca i aromatyczna. Kurczak z piekarnika można podawać z różnymi dodatkami, takimi jak frytki, warzywa lub ryż.
Przepis na kurczaka z piekarnika
Składniki:
- 1 duży kurczak
- 3 łyżki oleju
- 1/4 szklanki soku z cytryny
- 1 łyżeczka soli
- 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
- 1/4 łyżeczki papryki chili
- 1/4 łyżeczki suszonego oregano
- 1/4 łyżeczki tymianku
Instrukcje:
- Umyj kurczaka i osusz go dobrze ręcznikiem papierowym.
- W misce wymieszaj olej, sok z cytryny, sól, czarny pieprz, paprykę chili, oregano i tymianek.
- Następnie natrzyj mieszaniną całego kurczaka.
- Umieść kurczaka w naczyniu żaroodpornym i wstaw do rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza piekarnika.
- Piecz przez 1 godzinę lub do momentu aż termometr wsadzony do najgrubszej części mięsa pokaże temperaturę 75 stopni Celsjusza.
Polecenie:
Kurczak z piekarnika to idealne danie na szybkie obiady lub kolacje. Przygotowanie tego dania jest bardzo proste i szybkie, a efekt końcowy zawsze jest doskonały. Podawaj go z ulubionymi dodatkami – frytkami, warzywami lub ryżem – aby uzupełnić posiłek!