Babeczki z kremem adwokatowym o smaku czekoladowym.

Babeczki z kremem adwokatowym o smaku czekoladowym to pyszna słodka przekąska, która z pewnością zadowoli miłośników słodkości. Babeczki te zwykle składają się z wilgotnego ciasta czekoladowego, a w środku znajduje się krem adwokatowy, który dodaje im wyjątkowego smaku. Krem adwokatowy to rodzaj kremu, który powstaje z połączenia jajek, cukru, mleka i likieru adwokatowego. Babeczki z kremem adwokatowym o smaku czekoladowym to idealna propozycja na spotkania towarzyskie, przyjęcia i uroczystości.

Przepis na babeczki z kremem adwokatowym o smaku czekoladowym

Składniki:

  • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki likieru adwokatowego

Krem adwokatowy:

  • 3 żółtka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki likieru adwokatowego
  • 100g masła, w temperaturze pokojowej

Instrukcje:

  1. Nagrzej piekarnik do 180 stopni C. Przygotuj foremki do muffinek i wyłóż je papilotkami.
  2. W jednej misce wymieszaj mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę i sól.
  3. W drugiej misce ubij jajka z cukrem na puszystą masę. Dodaj olej i mleko, mieszając do połączenia.
  4. Dodaj suche składniki do mokrych i mieszaj, aż składniki się połączą.
  5. Dodaj likier adwokatowy i dokładnie wymieszaj.
  6. Przełóż ciasto do foremek na muffinki, wypełniając każdą do 2/3 pojemności. Piecz przez około 20-25 minut lub do momentu, gdy patyczek wbity w muffinkę wyjdzie suchy. Wyjmij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia.
  7. W międzyczasie przygotuj krem adwokatowy. W rondelku połącz żółtka, cukier, mleko i likier adwokatowy. Ustaw na niskim ogniu i cały czas mieszaj, aż składniki się zagęszczą i uzyskasz konsystencję kremu. Odstaw z ognia i dodaj pokrojone na mniejsze kawałki masło. Mieszaj, aż masło się rozpuści i krem będzie gładki.
  8. Krem należy ostudzić do temperatury pokojowej, a następnie nałożyć na ostudzone babeczki. Można użyć szprycy do dekorowania lub po prostu nałożyć krem łyżką.
  9. Przed podaniem ozdobić np. posiekanymi orzechami lub wiórkami czekoladowymi.

Smacznego!

CategoriesBez kategorii

Dodaj komentarz