Makowy pleśniak

Makowy pleśniak to tradycyjne polskie ciasto, które w różnych regionach Polski może mieć różne nazwy, takie jak makowiec, makówka, kutia, czy placek z makiem. Makowy pleśniak jest jednym z wielu ciast, które są przygotowywane na Boże Narodzenie oraz w okresie poprzedzającym Wielkanoc.

Charakterystyczną cechą makowego pleśniaka jest duża ilość maku, który stanowi główny składnik ciasta. Mak w formie masy makowej, maku mielonego lub w całości jest dodawany do ciasta lub posypany na wierzchu ciasta, co nadaje mu charakterystyczny smak i aromat. Makowy pleśniak jest często posypywany cukrem pudrem lub polany lukrem.

Pleśniak to rodzaj ciasta, który jest podobny do ciasta drożdżowego lub placek drożdżowy. W przeciwieństwie do tradycyjnego placek drożdżowego, pleśniak zawiera mniej drożdży i więcej tłuszczu, co nadaje mu bardziej kruchy charakter.

Makowy pleśniak jest często przygotowywany z dodatkiem innych składników, takich jak orzechy, rodzynki, jabłka lub cytryna, które nadają mu dodatkowego smaku i tekstury.

Wiele rodzin w Polsce wciąż przygotowuje makowy pleśniak według tradycyjnych receptur przekazywanych z pokolenia na pokolenie, co sprawia, że jest to nie tylko smaczne, ale i kulturowo ważne ciasto.

Przepis na makowy pleśniak

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki masła, miękkiego
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki maku
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cynamonu

Instrukcje:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól w misce.
  2. Dodaj masło i jajka, a następnie wlej mleko. Dokładnie wymieszaj składniki na gładkie ciasto.
  3. Przełóż ciasto do natłuszczonej formy do pieczenia o rozmiarze około 22×22 cm.
  4. Wymieszaj mak, cukier puder i cynamon w misce, a następnie posyp równomiernie po wierzchu ciasta.
  5. Piecz pleśniak przez około 25-30 minut, aż będzie złocisty na wierzchu i dobrze wypieczony w środku.
  6. Odstaw do ostygnięcia przez kilka minut przed podaniem.

Smacznego!

CategoriesBez kategorii

Dodaj komentarz