Strogonow z pieczarkami to jedno z najbardziej popularnych dań kuchni polskiej. Jest to danie, które składa się z mięsa mielonego, pieczarek i sosu śmietanowego. Mięso mielone jest smażone na patelni, a następnie dodawane są do niego pokrojone w plasterki pieczarki. Całość doprawia się solą i pieprzem oraz przyprawami wedle uznania. Na koniec całość polewa się sosem śmietanowym lub beszamelem.
Przepis na strogonow z pieczarkami
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego
- 200 g pieczarek
- 1 cebula
- 3 łyżki masła
- 1/4 szklanki śmietany lub beszamelu
- sól i pieprz do smaku
- dodatkowe przyprawy wedle uznania (np. czosnek, papryka)
Sposób przygotowania: Na patelni rozgrzać masło i wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę. Smażyć do momentu aż cebula będzie miękka. Następnie dodać mięso mielone i smażyć je razem z cebulą, aż mięso będzie gotowe. Dodać pokrojone w plasterki pieczarki i smażyć jeszcze przez kilka minut. Doprawić solą i pieprzem oraz innymi przyprawami wedle uznania. Na koniec dodać śmietanę lub beszamel i wymieszać całość. Gotowe danie podawać na gorąco.
Polecam!
Strogonow z Pieczarkami to idealne połaczenie smaków, które sprawi, że każdy posiłek będzie wyjatkowy.