Łososie po węgiersku

Łosoś po węgiersku to jedno z najbardziej popularnych dań kuchni węgierskiej. Jest to danie, które składa się z łososia, papryki i cebuli. Łosoś jest smażony na patelni lub pieczony w piekarniku, a następnie podawany z sosem pomidorowym lub szafranem. Dodatkiem do tego dania są czasami ryż lub makaron.

Jest to bardzo smaczne i zdrowe danie, które można przygotować w domu. Łosoś jest bogaty w witaminy i minerały, a także ma dużo białka. Papryka i cebula dodają mu smaku i aromatu. To danie jest idealne dla osób, które chcą jeść zdrowo i smacznie.

Przepis na łososia po węgiersku

Składniki:

  1. 1 filet łososia
  2. 1 czerwona papryka
  3. 1 cebula
  4. 3 łyżki oleju
  5. Sól i pieprz do smaku
  6. Sok z cytryny (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

Piekarnik nagrzać do 200 stopni Celsjusza. Filet łososia umyć, osuszyć i posypać solą oraz pieprzem. Paprykę i cebulę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić paprykę oraz cebulę. Smażyć przez kilka minut, a następnie dodać filet łososia. Smażyć przez około 10 minut, a następnie przełożyć całość do naczynia żaroodpornego. Piec przez 15-20 minut, a następnie polać sokiem z cytryny (opcjonalnie). Podawać z ryżem lub makaronem.

Polecam!

Jeśli szukasz prostego i smacznego dania na obiad lub kolację, to polecam Ci łososia po węgiersku! Jest to bardzo proste do przygotowania danie, które jest pełne witamin i minerałów oraz ma dużo białka. Dodatkowo jest ono bardzo smaczne! Spróbuj go już dziś!

CategoriesBez kategorii

Dodaj komentarz