Łosoś opiekany w zalewie octowej to jedno z najbardziej popularnych dań rybnych. Jest to danie, które można przygotować na szybko i łatwo. Łosoś jest smażony na patelni lub pieczony w piekarniku, a następnie marynowany w zalewie octowej. Zalewa octowa dodaje potrawie lekkiego, kwaśnego smaku, który doskonale komponuje się z delikatną i soczystą rybą.
Dodatkiem do tego dania mogą być warzywa, takie jak cebula, papryka lub pomidory. Można je dodać do zalewy octowej lub upiec je osobno. Łosoś opiekany w zalewie octowej można podawać z ryżem lub kaszą, a także z sałatkami i surówkami.
To danie jest idealne dla osób, które chcą przygotować coś smacznego i szybkiego. Jest to także doskonała propozycja dla wegetarian i wegan, ponieważ jest ono całkowicie pozbawione mięsa.
Przepis na łososia opiekanego w zalewie octowej
Składniki:
- 1 kg filetu z łososia
- 1/4 szklanki oleju
- 1/4 szklanki octu winnego
- 3-4 ząbki czosnku
- 1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki
- Sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
1. Filety umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Posypać solą i pieprzem.
2. W misce wymieszać olej, ocet winny, czosnek oraz natkę pietruszki.
3. Filety umieścić w marynacie i odstawić na 30 minut.
4. Na rozgrzaną patelnię wlać trochę oleju i wrzucić filety. Smażyć przez ok 5 minut z każdej strony.