Proste i szybkie faworki

Faworki to jedne z najbardziej popularnych ciasteczek w Polsce. Są one bardzo proste do przygotowania, a ich smak jest po prostu niezapomniany. Przygotowanie faworków zajmuje tylko kilka minut, dzięki czemu można je szybko przygotować na imprezę lub spotkanie rodzinne. Faworki są idealne do podania z kawą lub herbatą, a także do deseru.

Faworki są również świetnym sposobem na wykorzystanie resztek ciasta drożdżowego. Wystarczy pokroić je w małe kawałki i smażyć na głębokim oleju. Można je również posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową. To doskonały sposób na stworzenie smacznych i prostych deserów.

Przepis na proste i szybkie faworki

Składniki:

  1. 250 g mąki pszennej
  2. 50 g masła
  3. 1 jajko
  4. 3 łyżki cukru
  5. 1/4 łyżeczki soli
  6. 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  7. 1/4 szklanki mleka
  8. olej do smażenia

W misce wymieszać mąkę, masło, jajko, cukier, sól i proszek do pieczenia. Następnie stopniowo dodawać mleko, aby uformować elastyczne ciasto. Ciasto powinno być miękkie i lekko wilgotne. Następnie rozwałkować ciasto na grubość ok. 0,5 cm i pokroić w kształt trójkątów lub innych kształtów wedle uznania. Smażyć faworki na głębokim oleju aż się zarumienią. Po usmażeniu osuszyć je na papierowym ręczniku i posypać cukrem pudrem.

Polecam!

Jeśli szukasz prostego i szybkiego deseru, to proste i szybkie faworki będzie idealnym rozwiązaniem! Szybkie przygotowanie oraz niesamowity smak sprawiają, że te ciasteczka bardzo szybko znikają ze stołu! Spróbuj samodzielnie przygotować te proste i szybkie faworki – naprawdę warto!

CategoriesBez kategorii

Dodaj komentarz