Faworki to jedne z najbardziej popularnych ciasteczek w Polsce. Są one bardzo proste do przygotowania, a ich smak jest po prostu niezapomniany. Przygotowanie faworków zajmuje tylko kilka minut, dzięki czemu można je szybko przygotować na imprezę lub spotkanie rodzinne. Faworki są idealne do podania z kawą lub herbatą, a także do deseru.
Faworki są również świetnym sposobem na wykorzystanie resztek ciasta drożdżowego. Wystarczy pokroić je w małe kawałki i smażyć na głębokim oleju. Można je również posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową. To doskonały sposób na stworzenie smacznych i prostych deserów.
Przepis na proste i szybkie faworki
Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 50 g masła
- 1 jajko
- 3 łyżki cukru
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 szklanki mleka
- olej do smażenia
W misce wymieszać mąkę, masło, jajko, cukier, sól i proszek do pieczenia. Następnie stopniowo dodawać mleko, aby uformować elastyczne ciasto. Ciasto powinno być miękkie i lekko wilgotne. Następnie rozwałkować ciasto na grubość ok. 0,5 cm i pokroić w kształt trójkątów lub innych kształtów wedle uznania. Smażyć faworki na głębokim oleju aż się zarumienią. Po usmażeniu osuszyć je na papierowym ręczniku i posypać cukrem pudrem.
Polecam!
Jeśli szukasz prostego i szybkiego deseru, to proste i szybkie faworki będzie idealnym rozwiązaniem! Szybkie przygotowanie oraz niesamowity smak sprawiają, że te ciasteczka bardzo szybko znikają ze stołu! Spróbuj samodzielnie przygotować te proste i szybkie faworki – naprawdę warto!