Margaryna Kasia to popularny produkt spożywczy, który jest produkowany przez polską firmę Mlekowita. Jest to margaryna roślinna, która składa się głównie z oleju palmowego i oleju rzepakowego, a także zawiera naturalne aromaty i witaminy A i D.
Margaryna Kasia jest często wykorzystywana w kuchni do pieczenia, smażenia i jako dodatek do kanapek. Jej zaletami są łatwość rozpuszczania, stabilność termiczna oraz długi okres przydatności do spożycia.
W ostatnich latach margaryna Kasia i margaryny ogólnie spotkały się z pewną krytyką ze strony niektórych naukowców i dietetyków, którzy wskazują na zawartość tłuszczów trans w margarynie. Jednak producenci coraz częściej stosują technologie, które pozwalają na ograniczenie lub całkowite wyeliminowanie tłuszczów trans z produktów, w tym z margaryny Kasia.
W każdym razie, jak w przypadku wszystkich produktów spożywczych, ważne jest spożywanie margaryny Kasia w umiarkowanych ilościach i w ramach zrównoważonej diety.
Przepisy, w których można użyć margaryny Kasia
- Ciasto kruche:
Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 150 g margaryny Kasia
- 50 g cukru pudru
- 1 jajko
Instrukcje:
- Wszystkie składniki umieść w misce i zagnieć ciasto.
- Przykryj ciasto folią spożywczą i wstaw do lodówki na około godzinę.
- Ciasto wyjmij z lodówki i rozwałkuj na około 0,5 cm grubości.
- Przełóż ciasto do formy i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 20 minut.
2. Muffiny z jagodami:
Składniki:
- 200 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g cukru
- 2 jajka
- 100 g margaryny Kasia
- 150 ml mleka
- 150 g jagód
Instrukcje:
- W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i cukier.
- Oddzielnie roztrzep jajka i dodaj margarynę Kasia.
- Wlej mleko i wymieszaj składniki razem.
- Dodaj suche składniki i wymieszaj.
- Na końcu dodaj jagody i delikatnie wymieszaj.
- Masę przełóż do foremek na muffiny i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 20 minut.
3. Ryba smażona w panierce:
Składniki:
- 4 filety rybne
- 150 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 100 g bułki tartej
- 100 g margaryny Kasia
- sól i pieprz do smaku
Instrukcje:
- Filety osusz i posól z pieprzem.
- W misce wymieszaj mąkę z solą i pieprzem.
- W drugiej misce roztrzep jajka.
- W trzeciej misce umieść bułkę tartą.
- Filety zanurz w kolejności w mące, jajku i bułce tartej.
- Na patelni rozgrzej margarynę Kasia i smaż filety na złoty kolor z obu stron.
Mam nadzieję, że te przepisy będą dla Ciebie pomocne!