Krakersy to jedno z najbardziej popularnych przekąsek. Są one wykonane z mąki, tłuszczu i soli, a czasami również z dodatkami smakowymi. Krakersy są bardzo proste do przygotowania i można je łatwo dostosować do własnych preferencji smakowych. Można je podawać na ciepło lub na zimno, a także używać ich jako bazę do innych potraw.
Krakersy są idealne do podawania na imprezach lub spotkaniach rodzinnych. Można je podawać z dipem lub pastą serową, a także z ulubionymi warzywami lub owocami. Są one również doskonałym dodatkiem do sałatek i kanapek. Krakersy są lekkie i chrupiące, dzięki czemu są idealne do spożywania w każdej porze dnia.
Przepis na krakersy
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/4 szklanki oleju roślinnego
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki cukru
- 3-4 łyżki wody
Sposób przygotowania:
W misce wymieszać mąkę, olej, sól i cukier. Następnie stopniowo dodawać wodę, cały czas mieszając składniki. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Przełożyć ciasto na stolnicę posypaną mąką i wałkować na grubość ok. 3 mm. Wyciąć kształty krakersów nożem lub foremkami do ciastek. Ułożyć krakersy na blasze do pieczenia wysmarowanej olejem lub papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180°C przez 15-20 minut.
Polecam!
Jeśli szukasz prostego sposobu na przygotowanie pysznych przekąsek, to krakersy są idealnym rozwiązaniem! Szybko się je przygotowuje, a po upieczeniu są chrupiące i smaczne. Dodatkowo możesz je dowolnie modyfikować wedle swojego gustu – dodaj ulubione zioła lub przyprawy albo skorzystaj z gotowej mieszanek smakowych.