Łatwy biszkoptowo-śmietanowy placek z truskawkami

Łatwy biszkoptowo-śmietanowy placek z truskawkami to bardzo popularne ciasto w Polsce, szczególnie w okresie letnim, kiedy truskawki są w sezonie. Jest to ciasto składające się z dwóch biszkoptowych warstw, pomiędzy którymi znajduje się duża ilość śmietany i świeżych truskawek. Całość często ozdabia się dodatkowymi truskawkami lub galaretką truskawkową.

Przygotowanie ciasta jest stosunkowo proste i polega na przygotowaniu biszkoptu z jajek, cukru i mąki, który następnie przekłada się śmietaną i truskawkami. Śmietanę często słodzone się cukrem pudrem i cukrem waniliowym, aby nadać jej słodkiego smaku i ułatwić jej ubijanie.

Biszkopty na ciasto można upiec osobno lub upiec jeden większy biszkopt, który następnie przekroić na pół. Istnieją również różne sposoby dekorowania ciasta, które zależą od osobistych upodobań. Ciasto to jest bardzo uniwersalne i może być serwowane zarówno na specjalne okazje, jak i na zwykłe rodzinne spotkania.

Biszkoptowo-śmietanowy placek z truskawkami to po prostu idealne ciasto na letnie dni, kiedy mamy dostęp do świeżych truskawek i chcemy zrobić coś łatwego, ale jednocześnie smacznego i efektownego.

Przepis na łatwy biszkoptowo-śmietanowy placek z truskawkami

Składniki:

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 500 ml śmietany kremówki
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • ok. 500 g truskawek
  • cukier waniliowy do smaku
  • opcjonalnie: galaretka truskawkowa

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.
  2. Oddziel białka od żółtek jajek. Białka ubij na sztywno z szczyptą soli.
  3. Dodaj powoli cukier, cały czas ubijając, aż uzyskasz gęstą, białą pianę.
  4. Dodaj po jednym żółtku do piany z białek, cały czas mieszając.
  5. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i dodaj do masy jajecznej, delikatnie mieszając łyżką, aż składniki się połączą.
  6. Przełóż masę do tortownicy o średnicy ok. 26-28 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Piecz w piekarniku przez około 30-35 minut, do momentu, gdy wierzch placeku będzie lekko złoty i suchy.
  8. Wyjmij biszkopt z piekarnika i ostudź.
  9. W międzyczasie przygotuj śmietanę: ubij śmietanę kremówkę z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na sztywno.
  10. Przekrój biszkopt na pół.
  11. Na dolnej części biszkoptu rozłóż równomiernie połowę przygotowanej śmietany.
  12. Umyj, osusz i pokrój truskawki na połówki. Ułóż je na śmietanie.
  13. Przykryj górną częścią biszkoptu.
  14. Wierzch ciasta możesz polać galaretką truskawkową lub udekorować dodatkowymi truskawkami.

Smacznego!

CategoriesBez kategorii

Dodaj komentarz