Marynata do łososia wędzonego

Marynata do łososia wędzonego to idealny dodatek do tego delikatnego i aromatycznego dania. Przygotowanie marynaty jest bardzo proste, a jej składniki są zazwyczaj dostępne w każdej kuchni. Marynata składa się z oliwy z oliwek, soku z cytryny, czosnku, soli i pieprzu. Dodanie tych składników sprawia, że łosoś staje się jeszcze bardziej smaczny i aromatyczny. Można również dodać inne przyprawy wedle uznania.

Marynata do łososia wędzonego może być podawana na ciepło lub na zimno. Najlepiej smakuje po uprzednim schłodzeniu w lodówce przez kilka godzin. Można ją również podawać jako dip do warzyw lub chleba.

Przepis na marynata do łososia wędzonego

Składniki:

  1. 3 łyżki oliwy z oliwek
  2. 1/4 szklanki soku z cytryny
  3. 1 ząbek czosnku, posiekany
  4. Sól i pieprz do smaku

W misce wymieszać oliwę z oliwek, sok z cytryny, czosnek oraz sól i pieprz. Wymieszać składniki do uzyskania jednorodnej masy. Przełożyć marynatę do naczynia żaroodpornego i położyć na nim filety łososia wędzonego. Piec w temperaturze 180°C przez ok. 20 minut.

Jeśli szukasz pomysłu na smaczną potrawę, polecamy marynata do łososia wędzonego! Jest to prosta i szybka potrawa, która doskonale sprawdzi się na rodzinny obiad lub spotkanie ze znajomymi. Przygotowanie marynaty nie zajmuje dużo czasu, a jej smak jest naprawdę niezapomniany!

CategoriesBez kategorii

Dodaj komentarz