Kotlety mielone nadziewane pikantną morelą

Kotlety mielone nadziewane pikantną morelą to danie, które łączy w sobie klasyczny smak kotletów mielonych z dodatkiem pikantnego nadzienia z moreli. Morele to owoce, które charakteryzują się słodko-kwaśnym smakiem i są bogate w witaminy, minerały i błonnik.

W przepisie na kotlety mielone nadziewane pikantną morelą mięso mielone jest mieszane z jajkiem, cebulą, czosnkiem, musztardą, suszonym tymiankiem, solą, pieprzem i bułką tartą, a następnie formowane w płaskie kotlety. W każdym kotleciku robione są niewielkie wgłębienia, w których kładzie się pikantne nadzienie z moreli, które zostało przygotowane z posiekanych moreli smażonych na maśle z dodatkiem ostrej papryki, soli i pieprzu.

Całość smażona jest na patelni na złoty kolor z obu stron, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Dzięki dodatkowi moreli, kotlety mielone zyskują dodatkowy smak i aromat, który podkręca tradycyjny smak kotletów mielonych.

To danie można podać z ziemniakami, kaszą, warzywami lub sałatką. Kotlety mielone nadziewane pikantną morelą są idealne na obiad lub kolację i na pewno przypadną do gustu miłośnikom klasycznych kotletów mielonych, którzy szukają nowych, ciekawych smaków.

Przepis na kotlety mielone nadziewane pikantną morelą

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego (np. wieprzowe lub wołowe)
  • 1 jajko
  • 1 cebula, posiekana
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 8-10 świeżych moreli, pozbawionych pestek i posiekanych na drobne kawałki
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • Sól i pieprz do smaku

Instrukcje:

  1. W dużym misce wymieszaj mięso mielone, jajko, posiekaną cebulę, czosnek, musztardę, tymianek, sól, pieprz i bułkę tartą. Dobrze wymieszaj, aż powstanie jednolita masa.
  2. Przygotuj nadzienie z moreli: w małym garnku rozgrzej masło na średnim ogniu. Dodaj posiekaną morelę i smaż przez około 5 minut, aż zmięknie. Dodaj ostrą paprykę, sól i pieprz do smaku, i smaż jeszcze przez 1-2 minuty.
  3. Uformuj kotlety mielone z mięsa, tworząc niewielkie wgłębienia w środku każdego z nich.
  4. Nałóż po 1-2 łyżki nadzienia z moreli w każdym wgłębieniu.
  5. Uformuj kotlety mielone z nadzieniem z moreli, tak aby mięso dokładnie obejmowało nadzienie.
  6. Rozgrzej olej na dużej patelni na średnim ogniu.
  7. Smaż kotlety mielone z nadzieniem z moreli na patelni przez około 5-7 minut z każdej strony, aż będą dobrze przypieczone i w środku dobrze ugotowane.
  8. Podawaj na gorąco, udekorowane świeżymi ziołami lub ulubionymi warzywami.

    Smacznego!

CategoriesBez kategorii

Dodaj komentarz