Sałatka z pieczarek i jajek babci Basi to pyszna i sycąca propozycja na lekki posiłek lub dodatek do obiadu. Jest łatwa w przygotowaniu, a jednocześnie bardzo smaczna i zdrowa.
Pieczarki to niskokaloryczne i bogate w błonnik grzyby, które są także źródłem witaminy D. Dzięki temu, że pieczarki zawierają niewiele tłuszczu, sałatka z nimi jest bardzo lekka i niskokaloryczna. Dodatek jajek natomiast dostarcza do organizmu białka oraz innych cennych składników odżywczych, takich jak witamina A, D, E, K, a także witaminy z grupy B i żelazo.
Oprócz tego, że ta sałatka jest smaczna i zdrowa, to także bardzo uniwersalna. Można ją podawać na ciepło lub na zimno, jako danie główne lub dodatek do obiadu, a także jako przekąskę lub lekki posiłek na wynos do pracy lub szkoły.
Dlatego jeśli szukasz prostego i smacznego przepisu na sałatkę z pieczarek i jajek, to sałatka babci Basi będzie doskonałym wyborem.
Przepis na prostą sałatkę z pieczarek i jajek babci Basi
Składniki:
- 500 g pieczarek
- 4 jajka
- 1 cebula
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki octu balsamicznego
- sól i pieprz do smaku
- natka pietruszki (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Pieczarki dokładnie umyj i pokrój w plastry.
- Cebulę obierz i posiekaj.
- W rondlu rozgrzej oliwę i dodaj cebulę. Smaż przez około 2-3 minuty, aż zmięknie.
- Dodaj do cebuli pieczarki i smaż przez około 5-7 minut, aż zmiękną i zaczną puszczać sok.
- W międzyczasie ugotuj jajka na twardo, a następnie ostudź i pokrój w kostkę.
- Do pieczarek dodaj ocet balsamiczny i smaż jeszcze przez minutę, aż ocet odparuje.
- Dopraw pieczarki solą i pieprzem do smaku.
- Na koniec dodaj do sałatki jajka i posiekaną natkę pietruszki (jeśli używasz).
- Wszystko dokładnie wymieszaj i podawaj.
Twoja sałatka z pieczarek i jajek babci Basi gotowa! Smacznego!