Filet z kurczaka z kaszą gryczaną

Filet z kurczaka z kaszą gryczaną to smaczny i zdrowy posiłek, który można przygotować w domu. Aby go przygotować, potrzebujemy filetów z kurczaka, kaszy gryczanej, cebuli, czosnku, warzyw (np. papryki, marchewki, cukinii) oraz przypraw (np. sól, pieprz, papryka).

Przepis na filet z kurczaka z kaszą gryczaną

Składniki:

  • 2 filety z kurczaka
  • 1 szklanka suchej kaszy gryczanej
  • 2 szklanki wody
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki suszonej papryki
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżka masła

Przygotowanie:

  1. Kaszę gryczaną dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą, a następnie gotujemy w 2 szklankach wody przez około 15-20 minut, aż woda wchłonie się w kaszę i stanie się miękka. Przykrywamy i odstawiamy z boku.
  2. Filety z kurczaka myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Następnie kroimy na mniejsze kawałki i przyprawiamy solą, pieprzem, papryką i tymiankiem.
  3. Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy cebulę z czosnkiem, aż będą miękkie i lekko zrumienione.
  4. Dodajemy kurczaka i smażymy na złoty kolor, około 10 minut.
  5. Na osobnej patelni rozpuszczamy masło i dodajemy kaszę gryczaną, podsmażamy przez 2-3 minuty, mieszając, aby się nie przypaliła.
  6. Na talerzu układamy kaszę gryczaną i na nią kładziemy kurczaka. Podajemy od razu.

Ten pyszny i pożywny posiłek z pewnością zadowoli Twoje podniebienie. Kasza gryczana jest źródłem błonnika, białka i składników mineralnych, a filet z kurczaka jest bogaty w białko i niskotłuszczowe. To danie jest idealne na obiad lub kolację.

CategoriesBez kategorii

Dodaj komentarz