Barszcz ukraiński z kiszoną kapustą to tradycyjne danie, które jest popularne w całej Europie Wschodniej. Jest to gęsty, aromatyczny barszcz, przygotowany na bazie buraków i kiszonej kapusty. Dodatek przypraw takich jak czosnek, liście laurowe i ziele angielskie nadaje mu wyrazistego smaku. Barszcz ukraiński z kiszoną kapustą jest idealnym daniem na obiad lub kolację. Można go podawać z chlebem lub pierogami.
Przepis na barszcz ukraiński z kiszoną kapustą
Składniki:
- 1 kg buraków
- 1 szklanka kiszonej kapusty
- 3-4 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 1 łyżeczka ziela angielskiego
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- 3-4 łyżki oleju roślinnego
Wykonanie: Buraki umyć, obrać i pokroić w małe kostki. W garnku rozgrzać olej i wrzucić buraki oraz czosnek. Smażyć przez kilka minut, a następnie dodać liście laurowe i ziele angielskie. Zalać wszystko 2 litrami wody i gotować na małym ogniu przez ok. 30 minut. Następnie dodać sól i pieprz do smaku oraz kiszoną kapustę i gotować jeszcze przez 10 minut. Przed podaniem można posypać barszcz listkami natki pietruszki.
Polecam!
Jeśli szukasz pysznego, aromatycznego dania na obiad lub kolację, polecam spróbować barszczu ukraińskiego z kiszoną kapustą. To połączenie buraków, czosnku, liści laurowych i ziela angielskiego tworzy wspaniały smak, a dodatek kiszonej kapusty sprawia, że jest to naprawdę sycące danie.