Jajka piklowane w burakach, faszerowane kremem z awokado to nietypowy i interesujący przepis na przekąskę lub dodatek do śniadania. Piklowanie buraków nadaje im charakterystyczny, lekko kwaśny smak, który ładnie kontrastuje z kremowym wnętrzem jajek z kremem z awokado. Awokado to nie tylko pyszny dodatek, ale też źródło wielu wartościowych składników odżywczych, takich jak zdrowe tłuszcze, błonnik, witaminy i minerały. To danie jest również dobre dla wegan i wegetarian, ponieważ nie zawiera mięsa ani innych produktów pochodzenia zwierzęcego.
Przepis na jajka piklowane w burakach, faszerowane kremem z awokado
Składniki:
- 4 jajka
- 2 buraki, ugotowane i obrane ze skórki
- 1 awokado, obrane i pozbawione pestki
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- sól i pieprz do smaku
- koper lub natka pietruszki do dekoracji
Wykonanie:
- Jajka ugotuj na twardo, a następnie ostudź i obierz ze skorupek.
- Buraki pokrój na mniejsze kawałki i włóż do słoika. Dodaj 1 szklankę octu i 1 szklankę wody. Przykryj i odstaw na minimum 4 godziny.
- Do blendera włóż miąższ awokado, sok z cytryny, jogurt, sól i pieprz. Zmiksuj na gładki krem.
- Buraki wyjmij z zalewy i osusz. Następnie pokrój je na mniejsze kawałki.
- Na każdym jajku obetnij lekko dolną część, aby mogło się ustawić stabilnie na talerzu.
- W każdym jajku zrób niewielkie wgłębienie, w które włóż po trochu kremu z awokado.
- Na wierzch każdego jajka włóż kawałki piklowanych buraków.
- Posyp każde jajko koperkiem lub natką pietruszki.
Gotowe! Jajka piklowane w burakach, faszerowane kremem z awokado są idealne jako przekąska lub zdrowy dodatek do śniadania. Smacznego!
CategoriesBez kategorii