Ciasto z truskawkami i maślanką to pyszny deser, który można przygotować w kilka chwil. Jest to idealne ciasto na letnie dni, gdyż jego smak jest lekki i orzeźwiający. Truskawki są świeże i soczyste, a maślanka dodaje mu delikatności. Ciasto jest bardzo proste do przygotowania, a jego smak zachwyci każdego.
Dodatkowym atutem tego ciasta jest to, że można je przygotować bez użycia piekarnika. Wystarczy wymieszać składniki i gotowe! To idealne ciasto na letnie popołudnia spędzone ze znajomymi lub rodziną.
Jeśli szukasz prostego deseru, który zachwyci Twoich gości, ciasto z truskawkami i maślanką jest idealnym rozwiązaniem.
Przepis na ciasto z truskawkami i maślanką
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki oleju
- 1/2 szklanki maślanki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/2 szklanki truskawek (posiekanych)
Sposób przygotowania:
- W misce wymieszać mąkę, cukier, olej, maślankę, proszek do pieczenia i sól.
- Dodać posiekane truskawki i wymieszać.
- Przełożyć masę do formy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec w temperaturze 180°C przez 30 minut lub do momentu aż patyczek wbity w ciasto będzie suchy.
- Ostudzić i podawać.
Jeśli lubisz smak truskawek i maślanki, to ten deser jest dla Ciebie! Ciasto z truskawkami i maślanką to połączenie doskonałe – lekkie, orzeźwiające i niebywale smaczne. Przygotuj je dla swojej rodziny lub gości – na pewno bardzo Ci podziękują!