Makowiec na kruchym cieście

Makowiec na kruchym cieście to tradycyjny deser, który jest popularny w Polsce i innych krajach Europy Środkowej. Jest to słodkie ciasto z makiem, rodzynkami i orzechami włoskimi, przygotowane na bazie kruchego ciasta. Makowiec jest często podawany na świąteczne stoły, a także jako deser lub przekąska.

Makowiec ma delikatny smak i aromat, dzięki czemu jest idealnym deserem dla całej rodziny. Można go podawać z bitą śmietaną lub lodami, aby uzyskać jeszcze lepszy smak. Makowiec można również przygotować z dodatkiem innych składników, takich jak suszone owoce lub orzechy.

Makowiec na kruchym cieście to pyszne i proste do przygotowania ciasto. Jego smak i aromat sprawiają, że jest ono idealne do podawania na świąteczny stół lub jako deser po obiedzie.

Przepis na makowiec na kruchym cieście

Składniki:

  1. 1 szklanka maku
  2. 1/2 szklanki rodzynek
  3. 1/4 szklanki orzechów włoskich
  4. 3/4 szklanki cukru
  5. 1/4 szklanki masła
  6. 1/4 szklanki mleka
  7. 2 jajka
  8. 3 szklanki mąki pszennej
  9. 1 łyżeczka proszku do pieczenia

„Przygotuj pyszny makowiec na kruchym cieście! Ten tradycyjny deser będzie doskonałym uzupełnieniem każdego spotkania rodzinnego lub imprezy.”

CategoriesBez kategorii

Dodaj komentarz