Murzynek z czekoladą to słodki deser, który jest idealnym pomysłem na przekąskę lub deser. Jest to ciasto wykonane z cienkiego biszkoptu, który jest napełniony kremem czekoladowym i posypany startą gorzką czekoladą. Murzynek z czekoladą jest bardzo popularnym deserem w Polsce i można go spotkać w większości restauracji i sklepów.
Murzynek z czekoladą jest łatwy do przygotowania i może być podawany na ciepło lub na zimno. Można go również udekorować owocami lub bitą śmietaną, aby uczynić go jeszcze bardziej atrakcyjnym. Jest to doskonała opcja dla osób, które chcą szybko przygotować smaczny deser.
Przepis na murzynek z czekoladą
Składniki:
- 1 szklanka mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 3 łyżki masła
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki mielonego kakao
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki gorzkiej czekolady, posiekanej
- 1/2 szklanki śmietany kremowej
Sposób przygotowania:
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza. W misce połącz mleko, cukier, masło, mąkę pszenną, kakao, sól i proszek do pieczenia. Mieszaninę wylej do formy do pieczenia o średnicy 20 cm. Piecz przez 25-30 minut aż biszkopt będzie gotowy. Po upieczeniu odstaw do ostygnięcia.
Krem:
W misce umieść gorzką czekoladę i rozpuść ją w kuchence mikrofalowej lub w garnku na małym ogniu. Dodaj śmietanę i energicznie mieszaj aż powstanie gładka masa. Przykryj folią spożywczą i odstaw do lodówki na 1 godzinę.
Podanie:
Gdy biszkopt ostygnie, przełóż go na talerz i polej go schłodzonym kremem czekoladowym. Posyp startymi orzechami lub innymi ulubionymi dodatkami. Deser można podawać na ciepło lub na zimno.
Jeśli szukasz prostego deseru, który bardzo szybko się przygotowuje i smakuje wspaniale – murzynek z czekoladą jest idealnym rozwiązaniem! To pyszne ciasto jest idealne dla każdego miłośnika czekolady!