Placek kruchy z makiem i jabłkami

Placek kruchy z makiem i jabłkami to pyszne, słodkie ciasto, które jest idealnym deserem na każdą okazję. Ciasto składa się z kruchego spodu, który jest wypełniony delikatnym makiem i soczystymi jabłkami. Całość jest posypana cukrem pudrem i polana masłem. Placek jest bardzo aromatyczny i ma delikatną, słodką nutę. Jest to doskonała propozycja na rodzinne spotkanie lub uroczystą kolację.

Przepis na placek kruchy z makiem i jabłkami

Składniki:

  1. 1 szklanka mąki pszennej
  2. 3/4 szklanki cukru
  3. 1/2 szklanki masła
  4. 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  5. 1/4 łyżeczki soli
  6. 1 jajko
  7. 3-4 duże jabłka
  8. 1/2 szklanki maku
  9. Cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni Celsjusza.
  2. Mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól i masło umieścić w misce i wymieszać.
  3. Dodać jajko i wymieszać aż składniki się połączą.
  4. Ciasto rozwałkować na grubość około 1 cm i wyciąć koła o średnicy 20 cm.
  5. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plasterki.
  6. Na każde koło ciasta ułożyć plasterki jabłek oraz posypać je makiem.
CategoriesBez kategorii

Dodaj komentarz