Placek kruchy z makiem i jabłkami to pyszne, słodkie ciasto, które jest idealnym deserem na każdą okazję. Ciasto składa się z kruchego spodu, który jest wypełniony delikatnym makiem i soczystymi jabłkami. Całość jest posypana cukrem pudrem i polana masłem. Placek jest bardzo aromatyczny i ma delikatną, słodką nutę. Jest to doskonała propozycja na rodzinne spotkanie lub uroczystą kolację.
Przepis na placek kruchy z makiem i jabłkami
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 jajko
- 3-4 duże jabłka
- 1/2 szklanki maku
- Cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni Celsjusza.
- Mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól i masło umieścić w misce i wymieszać.
- Dodać jajko i wymieszać aż składniki się połączą.
- Ciasto rozwałkować na grubość około 1 cm i wyciąć koła o średnicy 20 cm.
- Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plasterki.
- Na każde koło ciasta ułożyć plasterki jabłek oraz posypać je makiem.
CategoriesBez kategorii