Cebulak
Cebulak to tradycyjne danie kuchni polskiej, które jest bardzo popularne wśród mieszkańców naszego kraju. Jest to szybkie i proste danie do przygotowania, a także bardzo smaczne. Cebulak składa się z ciasta drożdżowego, które jest nadziewane pokrojoną w kostkę cebulą i serem. Całość jest posypana bułką tartą i zapiekana w piekarniku.
Cebulak jest idealnym daniem na obiad lub kolację. Można go podawać samodzielnie lub z dodatkiem sałatki lub surówki. Jest to również doskonała opcja na przekąskę lub deser.
Cebulak jest łatwy do przygotowania i można go przygotować zarówno na słodko, jak i na słono. Jest to idealne danie dla całej rodziny, ponieważ każdy może je dostosować do swojego gustu.
Przepis na Cebulaka
Składniki:
- 1/2 kg mąki pszennej
- 25 g drożdży
- 1/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mleka
- 1/4 szklanki oleju
- 1 łyżeczka soli
- 1 cebula
- 200 g sera żółtego
- bułka tarta do posypania
Cebulak to prosty i smaczny sposób na przygotowanie obiadu lub deseru. Przygotuj ciasto drożdżowe: wymieszaj mąkę, drożdże, cukier, mleko, olej i sól w misce. Wyrabiaj ciasto przez 10 minut, a następnie odstaw je na godzinę do wyrośnięcia. Pokrój cebulę w kostkę i połącz ją z serem żółtym. Rozwałkuj ciasto na grubość ok 1 cm i uformuj placek. Na środek placek ułóż farsz z cebuli i sera, a następnie zawiń brzegi placek tworząc rulonik. Posyp bułką tartą i piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza przez 25-30 minut.
Jeśli chcesz spróbować czegoś nowego, polecam Ci spróbować Cebulaka! To proste danie jest bardzo smaczne i możesz je dopasować do swojego gustu poprzez dodawanie ulubionych składników lub innych wariacji smakowych.
CategoriesBez kategorii