Ciemne ciasto ucierane z serem

Ciemne ciasto ucierane z serem to pyszny deser, który można przygotować w kilka chwil. Ciasto jest delikatne i wilgotne, a ser dodaje mu słodkiego smaku. To idealny sposób na zakończenie obiadu lub spotkania ze znajomymi.

Ciemne ciasto ucierane z serem jest łatwe do przygotowania i można je dopasować do swojego gustu. Możesz dodać ulubione owoce lub orzechy, aby nadać mu nowy smak. Dodanie odrobiny cynamonu lub kardamonu również sprawi, że będzie ono jeszcze smaczniejsze.

Jeśli szukasz prostego i szybkiego deseru, ciemne ciasto ucierane z serem jest idealnym rozwiązaniem. Przygotuj je w kilka minut i podawaj go ze świeżymi owocami lub bitą śmietaną. Twoi goście na pewno będą zachwyceni!

Przepis na ciemne ciasto ucierane z serem

Składniki:

  1. 200 g mąki pszennej
  2. 100 g masła
  3. 3 łyżki cukru
  4. 1 jajko
  5. 250 g twarogu
  6. 1/4 szklanki mleka
  7. 1/4 szklanki rodzynek
  8. 1/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich
  9. 1 łyżeczka proszku do pieczenia

W misce wymieszać mąkę, masło i cukier. Dodać jajko i wyrabiać ciasto aż będzie gładkie. Podzielić na dwie części i rozwałkować każdą część na placek o grubości ok. 0,5 cm. Przełożyć placki do formy do tarty wysmarowanej masłem.

W drugim naczyniu połączyć twaróg, mleko, rodzynki i orzechy. Wymieszać składniki i wylać je na placki. Piec w temperaturze 180°C przez ok. 30 minut lub aż brzegi się zarumienią.

Polecam!

Ciemne ciasto ucierane z serem to pyszny deser, który można przygotować w kilka chwil. Jest delikatny i wilgotny, a ser dodaje mu słodkiego smaku. To idealny sposób na zakończenie obiadu lub spotkania ze znajomymi – polecam spróbować!

CategoriesBez kategorii

Dodaj komentarz