Babeczki słone nadziewane to idealny pomysł na przekąskę lub deser. Są one łatwe w przygotowaniu i smaczne. Można je przygotować z różnymi rodzajami farszu, takimi jak ser, warzywa, mięso lub owoce. Babeczki słone nadziewane są idealne do podania na imprezach lub spotkaniach rodzinnych.
Ciasto do babeczek można przygotować z mąki pszennej, masła, jajek i cukru. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Następnie trzeba je rozwałkować i wyciąć krążki o średnicy ok. 8 cm. Krążki należy uformować w foremki do babeczek i wypełnić farszem.
Na samym końcu babeczki należy posmarować jajkiem i piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez ok. 20 minut. Po upieczeniu babeczki słone nadziewane będą gotowe do podania.
Przepis na babeczki słone nadziewane
Składniki:
- 200 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 2 jajka
- 3 łyżki cukru
- Farsz wedle uznania (np. ser, warzywa, mięso lub owoce)
W misce połącz mąkę, masło, jajka i cukier. Zagnieć ciasto na gładką masę. Rozwałkuj ciasto na grubość ok. 0,5 cm i wycinaj krążki o średnicy ok. 8 cm. Uformuj krążki w foremki do babeczek i wypełnij farszem wedle uznania.
Posmaruj babeczki jajkiem i piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez ok. 20 minut aż się zarumienią. Gotowe babeczki słone nadziewane możesz podawać na ciepło lub zimno.
Polecamy!
Jeśli szukasz pomysłu na smaczną przekąskę lub deser dla swojej rodziny lub gości, polecamy Babeczki słone nadziewane! Przygotowanie tych babeczek jest proste i szybkie, a efekt końcowy z pewnością Ci się spodoba!