Tradycyjny polski mazurek

Mazurek to tradycyjne ciasto, które jest popularne w Polsce od wieków. Jest to słodkie ciasto zrobione z mąki, masła, jajek i cukru. Mazurek może być przygotowany na różne sposoby, ale najbardziej popularnym jest ten z dodatkiem rodzynek lub orzechów. Ciasto jest smarowane masłem i posypane cukrem pudrem lub posypane wiórkami kokosowymi.

Mazurek jest często podawany na święta Bożego Narodzenia, Wielkanoc i inne uroczystości rodzinne. Jest to idealny deser do podania po obfitym obiedzie lub jako przekąska między posiłkami. Można go też jeść samodzielnie, bez dodatku żadnych składników.

Przepis na tradycyjny polski mazurek

Składniki:

  1. 3 szklanki mąki pszennej
  2. 1 szklanka cukru
  3. 1/2 szklanki masła
  4. 3 jajka
  5. 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  6. 1/4 szklanki rodzynek lub orzechów (opcjonalnie)

Kroki:

  1. W misce wymieszać mąkę, cukier i proszek do pieczenia.
  2. Dodać masło i jajka i wymieszać do uzyskania gładkiego ciasta.
  3. Dodać rodzynki lub orzechy (opcjonalnie).
  4. Ciasto rozwałkować na grubość około 1 cm i wykrawać dowolne kształty.
  5. Ułożyć na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.

Tradycyjny polski mazurek to idealny deser dla całej rodziny. Jego smak doskonale komponuje się z herbatą lub kawą. Można go też podawać z bitą śmietaną lub lodami. To prosty i szybki sposób na stworzenie pysznego deseru!

CategoriesBez kategorii

Dodaj komentarz