Kokosanki z 4 jajek

Kokosanki to tradycyjne polskie ciasto, które można spotkać na wielu stołach. Przygotowanie tego smacznego deseru jest bardzo proste i szybkie. Kokosanki składają się z cienkich warstw ciasta, które są przekładane masą jajeczną. Masa ta składa się z jajek, mleka, cukru i skórki otartej z cytryny. Całość jest posypana startym kokosem.

Kokosanki są idealnym deserem dla całej rodziny. Można je podawać na świątecznych obiadach lub na uroczystych spotkaniach. Są one również doskonałym pomysłem na szybki deser do kawy lub herbaty.

Kokosanki z 4 jajek to prosty i smaczny deser, który można przygotować w kilka chwil. Jest to idealne rozwiązanie dla osób, które nie mają dużo czasu na gotowanie.

Przepis na kokosanki z 4 jajek

Składniki:

  1. 4 jaja
  2. 1/3 szklanki mleka
  3. 1/3 szklanki cukru
  4. skórka otarta z 1 cytryny
  5. 1/2 szklanki startego kokosa

Przygotowanie:

  1. Ubić białka ze szczyptą soli na sztywno.
  2. Dodać żółtka i ubijać dalej.
  3. Dodać mleko, cukier i skórkę z cytryny i dobrze wymieszać.
  4. Na końcu dodać starty kokos i delikatnie wymieszać.
  5. Ciasto podzielić na dwie części.
  6. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układać po 2-3 łyżki ciasta odstawiając od siebie około 3 cm odstępu.
  7. Na każdym placku układać po łyżce masy jajecznej.
  8. Na górze układać drugie placki i lekko dociskać brzegami.
  9. Piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 20 minut aż do zarumienienia się placków.

Kokosanki z 4 jajek to smaczny deser, który można przygotować w kilka chwil. Jest on idealnym rozwiązaniem dla osób, które nie mają dużo czasu na gotowanie. Polecam spróbować tego pysznego deseru!

CategoriesBez kategorii

Dodaj komentarz