Ciasto z jabłkami
bita śmietana i beza
Bita śmietana to jeden z najbardziej popularnych składników deserów. Jest ona wytwarzana przez ubijanie śmietany, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Może być dodawana do ciast, lodów, owoców i innych słodkości. Biała barwa bitą śmietanę czyni idealną do dekoracji deserów i tworzenia różnego rodzaju ozdobnych elementów. Dodatkowo można ją mieszać z innymi składnikami, takimi jak cukier puder lub syrop klonowy, aby uzyskać smaczną polewę lub masę.
Beza to tradycyjny francuski deser składający się z białek jaj i cukru. Beza ma delikatną strukturę i lekkie w smaku. Najczęściej podawana jest na gorąco z bita śmietaną lub sosem owocowym. Można też posypać bezę startymi orzechami lub wiórkami kokosowymi dla dodania jej smaku i aromatu. Bezy szybko stały się popularne w całej Europie ze względu na swoje lekkie i delikatne wnętrze oraz bogate walory smakowe.