Chleb żytni na drożdżach z marchewką i dynią

Chleb żytni na drożdżach z marchewką i dynią to pyszny, zdrowy i pożywny chleb. Jest idealnym wyborem dla osób, które szukają smacznego i zdrowego posiłku. Chleb ten jest wyjątkowo lekki i puszysty, a jego smak jest niezwykle aromatyczny. Marchewka i dynia dodają mu delikatnego słodkiego smaku, a drożdże sprawiają, że chleb jest bardzo miękki.

Chleb żytni na drożdżach z marchewką i dynią można podawać na śniadanie lub kolację. Można go również uzupełniać o inne składniki, takie jak orzechy, pestki słonecznika lub sezamu. Jest to doskonała alternatywa dla tradycyjnego chleba pszennego.

Przepis na chleb żytni na drożdżach z marchewką i dynią

Składniki:

  1. 3 szklanki mąki żytniej
  2. 1/4 szklanki cukru
  3. 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  4. 1/2 szklanki startej marchewki
  5. 1/2 szklanki startej dyni
  6. 1/4 szklanki drożdży instant
  7. 1 1/2 szklanki ciepłej wody
  8. 1 łyżeczka soli

Sposób przygotowania:

    1. W misce wymieszać mąkę, cukier, oliwę z oliwek, starte marchewki, starte dynie, drożdże instant i sól.
    2. Dodać ciepłą wodę i dokładnie wymieszać składniki.
    3. Ciasto przełożyć do formy do pieczenia wysmarowanej olejem.
    4. Piec przez 45-50 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
    5. Po upieczeniu odstawić do ostygnięcia przed podaniem.

Polecam!

Chleb Żytni na Drożdżach z Marchewką i Dynią to pyszny sposób na urozmaicenie swojego codziennego menu. Jest on lekki i puszysty oraz ma delikatny słodko-aromatyczny smak. Przygotowanie tego chleba jest proste i niedrogie. Spróbujcie go koniecznie!

CategoriesBez kategorii

Dodaj komentarz