Wytrawny jabłecznik z majerankiem

Wytrawny jabłecznik z majerankiem to pyszne i aromatyczne ciasto, które jest idealnym deserem na każdą okazję. Jabłka są delikatnie smażone w masie ciasta, a następnie posypane majerankiem. Całość jest podawana z bitą śmietaną lub lodami. To połączenie smaków sprawia, że jest to danie, którego nikt nie może się oprzeć.

Jabłecznik z majerankiem jest bardzo prosty w przygotowaniu i można go przygotować w kilka minut. Jest to idealny deser na spotkania rodzinne lub imprezy. Można go również przygotować na specjalne okazje, takie jak urodziny lub imieniny.

Ten wytrawny jabłecznik z majerankiem jest idealnym połączeniem słodkiego i aromatycznego smaku. Jego lekko kwaśny smak doskonale komponuje się z delikatną nutą majeranku. To połączenie sprawia, że jest to danie, którego nikt nie może się oprzeć.

Przepis na wytrawny jabłecznik z majerankiem

Składniki:

  1. 3 duże jabłka
  2. 1/4 szklanki cukru
  3. 1/4 szklanki mąki pszennej
  4. 1/4 szklanki masła
  5. 1 łyżeczka cynamonu
  6. 1 łyżeczka majeranku
  7. 1/4 szklanki orzechów włoskich (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni Celsjusza.
  2. Jabłka obrać i pokroić w plasterki.
  3. W misce wymieszać cukier, mąkę, masło, cynamon i majeranek.
  4. Jabłka wymieszać z mieszaniną składników.
  5. Przełożyć do formy do pieczenia i posypać orzechami.
  6. Piec około 40 minut lub do momentu aż całość będzie rumiana.
  7. Wystudzić i podawać z bita śmietaną lub lodami.
CategoriesBez kategorii

Dodaj komentarz