Ciasto brzoskwiniowo-kokosowe to pyszne i wilgotne ciasto, które łączy w sobie słodkość brzoskwiń i kokosowej kruchości. Zwykle składa się z masy biszkoptowej z dodatkiem pokrojonych brzoskwiń i wiórków kokosowych, a całość jest pieczona w formie. To prosty i smaczny sposób na wykorzystanie sezonowych brzoskwiń w słodkim wypieku.
Ważnym elementem w tym przepisie jest użycie jogurtu naturalnego, który sprawia, że ciasto jest bardziej wilgotne i puszyste. W połączeniu z kokosowymi wiórkami i słodkimi brzoskwinkami, ciasto nabiera bogatego smaku i tekstury.
Ciasto brzoskwiniowo-kokosowe doskonale sprawdzi się jako deser lub na podwieczorek. Można je podawać w towarzystwie bitą śmietaną lub lodami, aby podkreślić smak i kruchość ciasta. Jest to idealne ciasto na lato, gdyż brzoskwinie są wtedy w sezonie, a kokos dodaje świeżości i egzotycznego smaku.
Przepis na ciasto brzoskwiniowo-kokosowe
Składniki:
- 200 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 2 jajka
- 100 g masła
- 150 g jogurtu naturalnego
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
- 2-3 brzoskwinie
- 50 g wiórków kokosowych
Instrukcje:
- Przed pieczeniem rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.
- W misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i szczyptę soli.
- Oddziel żółtka od białek i umieść żółtka w oddzielnej misce.
- Do miski z żółtkami dodaj roztopione masło, jogurt naturalny i ekstrakt z wanilii. Dokładnie wymieszaj składniki.
- Dodaj mokre składniki do suchych i wymieszaj, aż uzyskasz gładkie ciasto.
- Obrane i pokrojone w kostkę brzoskwinie dodaj do ciasta i delikatnie wymieszaj.
- Białka ubij na sztywną pianę, a następnie dodaj do ciasta i delikatnie wymieszaj.
- Przełóż ciasto do wysmarowanej masłem formy do pieczenia i posyp wiórkami kokosowymi.
- Piecz ciasto w piekarniku przez około 40-45 minut, aż z wierzchu będzie lekko zrumienione i wykałaczka wetknięta w środek ciasta wyjdzie czysta.
- Wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
Ciasto brzoskwiniowo-kokosowe jest doskonałe jako deser lub podwieczorek. Można je podawać na ciepło lub na zimno, w zależności od preferencji. Smacznego!