Nalewka świąteczna

Nalewka świąteczna to tradycyjny alkohol, który jest przygotowywany na Boże Narodzenie. Jest ona bardzo popularna w Polsce i jest często podawana wraz z innymi potrawami świątecznymi. Nalewka świąteczna jest zazwyczaj mieszanką różnych owoców, takich jak jabłka, gruszki, wiśnie, porzeczki czy maliny. Może być również aromatyzowana przyprawami, takimi jak goździki, cynamon lub anyż.

Nalewka świąteczna ma słodko-kwaśny smak i jest bardzo delikatna w smaku. Jest idealna do picia na ciepło lub na zimno. Może być również używana do dekoracji potraw i deserów.

Przepis na nalewkę świąteczną

Składniki:

  1. 1 litr spirytusu
  2. 500 g cukru
  3. 1 kg owoców (jabłka, gruszki, wiśnie, porzeczki lub maliny)
  4. 3-4 goździki
  5. 1/2 łyżeczki cynamonu
  6. 1/4 łyżeczki anyżu

Sposób przygotowania:

Do dużego słoja wlać spirytus i dodać cukier. Owoce umyć i pokroić w kawałki i dodać do słoja. Dodać goździki, cynamon oraz anyż. Słój szczelnie zamknąć i odstawić na 3 tygodnie w chłodne miejsce. Po upływie tego czasu nalewkę przefiltrować przez gazę i przelewać do butelek.

Polecamy!

Jeśli szukasz oryginalnego alkoholu na Boże Narodzenie, to nalewka świąteczna jest idealnym rozwiązaniem! Przygotujesz ją samodzielnie w domu i będzie ona doskonałym dodatkiem do każdego rodzinnego spotkania.

CategoriesBez kategorii

Dodaj komentarz