Tradycyjny gulasz wieprzowy
Gulasz wieprzowy to jedno z najbardziej popularnych dań kuchni polskiej. Jest ono przygotowywane z mięsa wieprzowego, warzyw i przypraw. Przygotowanie tego dania jest bardzo proste i szybkie, a smak jest po prostu niesamowity. Można go podawać z różnymi dodatkami, takimi jak kasza lub ziemniaki.
Gulasz wieprzowy może być przygotowany na kilka sposobów. Najczęściej jest gotowany na małym ogniu, aby mięso było delikatne i soczyste. Dodatkiem do tego dania mogą być cebula, papryka, pomidory lub inne warzywa. Przed podaniem gulasz można doprawić solą, pieprzem i innymi ulubionymi przyprawami.
Gulasz wieprzowy to idealne danie na rodzinne spotkanie lub imprezę. Jest łatwy w przygotowaniu i smaczny. Można go podawać z różnymi dodatkami, takimi jak kasza lub ziemniaki. To danie sprawdzi się doskonale na każde okazje.
Przepis na tradycyjny gulasz wieprzowy
Składniki:
- 1 kg mięsa wieprzowego
- 3 cebule
- 3 papryki
- 3 pomidory
- 2 łyżki oleju
- sól i pieprz do smaku
- ulubione przyprawy (opcjonalnie)
Krok 1: Mięso umyć i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i posiekać. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
Krok 2: Na patelni rozgrzać olej i wrzucić cebulę oraz mięso. Smażyć je razem przez kilka minut, a następnie dodać paprykę oraz pomidory. Doprawić solą i pieprzem do smaku oraz ulubionymi przyprawami.
Krok 3: Całość dusić na małym ogniu przez ok. 45 minut aż mięso będzie miękkie i soczyste. Podawać gorące z ulubionymi dodatkami.
Polecamy!
Jeśli szukasz smacznego dania na rodzinne spotkanie lub imprezę, tradycyjny gulasz wieprzowy będzie idealnym rozwiązanie! Jest on łatwy w przygotowaniu i smaczn