Stek z tuńczyka z grilla w oliwie rozmarynowej

Stek z tuńczyka to jedno z najsmaczniejszych dań, które można przygotować na grillu. Tuńczyk ma delikatny smak i jest bardzo łatwy w przygotowaniu. Grillowanie w oliwie rozmarynowej dodaje mu aromatu i sprawia, że stek jest bardzo soczysty i smaczny.

Dodanie odrobiny czosnku i soku z cytryny do marynaty sprawi, że stek będzie miał jeszcze lepszy smak. Można też dodać trochę chili lub innych ulubionych przypraw, aby urozmaicić smak.

Grillowanie tuńczyka na ruszcie pozwala uzyskać idealną konsystencję – mięso powinno być chrupiące na zewnątrz i soczyste w środku. Podawaj go z ulubionymi dodatkami, takimi jak sałata, warzywa lub pieczywo.

Przepis na stek z tuńczyka z grilla w oliwie rozmarynowej

Składniki:

  1. 1 kg filetu z tuńczyka
  2. 3 łyżki oliwy rozmarynowej
  3. 1/2 łyżeczki soli
  4. 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu

Przed grillowaniem tuńczyk należy dobrze oprószyć solą i pieprzem. Następnie należy go skropić oliwą rozmarynową i odstawić na 15 minut. Po tym czasie można umieścić stek na gorącym grillu i smażyć przez ok. 5-7 minut z każdej strony.

Stek z tuńczyka z grilla w oliwie rozmarynowej to doskonała propozycja dla osób, które cenią sobie prostotę i szybkość przygotowania potrawy. Jego delikatny smak i aromat sprawia, że jest to idealne danie na letni obiad lub kolację.

CategoriesBez kategorii

Dodaj komentarz