Makówki wigilijne to tradycyjny deser, który pojawia się na polskich stołach w okresie świątecznym. Przygotowuje się je z maku, cukru i miodu, a czasami także z dodatkiem rodzynek lub orzechów. Makówki są bardzo smaczne i słodkie, dlatego też są idealnym deserem na świąteczny stół.
Makówki mają swoje korzenie w staropolskiej kuchni, gdzie były one jednym z najpopularniejszych deserów. Współcześnie makówki są przygotowywane według tradycyjnych receptur, ale czasami można spotkać również nowoczesne wariacje na temat tego deseru.
Makówki są bardzo proste w przygotowaniu i mogą być doskonałym sposobem na urozmaicenie wigilijnego menu. Są one również idealną propozycją dla osób, które lubią słodkie smaki i chcą przygotować coś pysznego na święta.
Przepis na makówki wigilijne
Składniki:
- 1/2 szklanki maku
- 1/4 szklanki cukru
- 1/4 szklanki miodu
- 1/4 szklanki rodzynek (opcjonalnie)
- 1/4 szklanki posiekanych orzechów (opcjonalnie)
Mak należy zmielić w maszynce do mięsa lub blenderze. Następnie należy go wymieszać z cukrem i miodem. Dodajemy rodzynki i orzechy (jeśli używamy). Masa powinna być gładka i lekko wilgotna.
Następnie należy formować małe kulki z masy i układać je na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy je w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 15 minut, aż do momentu aż boki makowców lekko się zarumienią.
Makowce można podawać same lub polane polewą czekoladowo-orzechową lub bita śmietana. Są one idealnym deserem na święta Bożego Narodzenia!
Polecam makówki wigilijne!
Jeśli szukasz pysznego deseru na Święta Bożego Narodzenia, to Makówki wigilijne to idealny wybór! Szybkie i proste w przygotowaniu, a jednocześnie bardzo smaczne – to deser, który zachwyci Twoich gości! Spróbuj sam i przekonaj się jak pyszne mogą być Makówki wigilijne!