Marynowanie golonki

Marynowanie golonki to proces polegający na zamoczeniu mięsa w specjalnej marynacie przez kilka godzin lub dni przed upieczeniem. Marynowanie ma na celu dodanie smaku i aromatu do mięsa, a także zmiękczanie go. Golonka wieprzowa to popularny kawałek mięsa, który często jest marynowany w Polsce i służy jako danie główne w czasie świąt, uroczystości rodzinnych czy weekendowych obiadów.

Marynatę do golonki można przygotować na różne sposoby, stosując różne składniki, takie jak zioła, przyprawy, ocet, wino czy cytrynę. Najważniejsze, aby składniki były dobrze wymieszane i dokładnie pokrywały mięso. Podczas marynowania golonki zaleca się umieszczanie mięsa w lodówce, aby zapobiec rozwojowi bakterii.

Po marynowaniu golonkę można piec w piekarniku lub gotować w garnku na wolnym ogniu, z dodatkiem warzyw i przypraw. Dzięki marynowaniu mięso będzie soczyste i aromatyczne, a także łatwiejsze do pokrojenia.

Przepis na marynowanie golonki

Składniki:

  • 1 kg golonki wieprzowej
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 5 ziaren pieprzu
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 szklanki wody
  • 1 szklanka octu winnego lub jabłkowego

Instrukcje:

  1. Golonkę umyj i osusz.
  2. Cebule i marchewki obierz i pokrój w plastry.
  3. Do garnka wlej wodę, ocet, dodaj cebulę, marchewkę, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, sól i cukier. Zagotuj.
  4. Zdejmij garnuszek z ognia i ostudź.
  5. W dużym naczyniu umieść golonkę i zalej ją marynatą. Jeśli nie zalewa całej golonki, to powinna być cała w niej zanurzona.
  6. Naczynie z golonką i marynatą przykryj i odstaw na minimum 12 godzin do lodówki, ale najlepiej na 24-48 godzin.
  7. Przed pieczeniem wyjmij golonkę z marynaty, osusz ręcznikiem papierowym i upiecz w piekarniku, w zależności od preferencji, na niskiej lub wysokiej temperaturze, przez około 2-3 godziny, do miękkości mięsa.

Po upieczeniu golonki, można ją podać z ziemniakami i surówką, np. z kiszonej kapusty. Marynowana golonka to tradycyjne polskie danie, idealne na rodzinne obiady czy uroczystości.

CategoriesBez kategorii

Dodaj komentarz