Placek miodowy z gotowaną masą serową to pyszny deser, który można przygotować w domu. Jest to połączenie słodkiego miodu i delikatnej masy serowej, które tworzą idealną równowagę smaków. Placek jest bardzo łatwy do przygotowania i może być podawany na ciepło lub na zimno. Można go udekorować owocami lub bitą śmietaną, aby nadać mu dodatkowego smaku.
Placek miodowy z gotowaną masą serową jest idealnym deserem na każdą okazję. Jego słodki smak sprawia, że jest on bardzo popularny wśród dzieci i dorosłych. Placek jest także doskonałym sposobem na wykorzystanie resztek sera, który można dodać do masy serowej.
Placek miodowy z gotowaną masą serową to pyszny deser, który można przygotować w kilka minut. Jego słodko-serowa kombinacja sprawia, że jest on idealnym deserem na każdą okazję.
Przepis na placek miodowy z gotowaną masą serową
Składniki:
- 1/2 szklanki miodu
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki oleju
- 3 jajka
- 1 1/2 szklanki maki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/4 szklanki mleka
- 500 g startego twarogu
- 3 łyżki cukru pudru
Sposób przygotowania:
W misce wymieszać miód, cukier i olej. Następnie dodać jajka i dobrze wymieszać. W drugiej misce połączyć mąkę, proszek do pieczenia i sól. Dodawać suche składniki do mokrych i dobrze wymieszać. Na końcu dodać mleko i ponownie wymieszać. Przełożyć ciasto do formy do pieczenia wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą.
W osobnej misce połączyć twaróg ze 3 łyżkami cukru pudru i rozsmarować na cieście. Piec przez 40-45 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza aż placek będzie rumiany i suche w dotyku.
Jeśli szukasz prostego deseru, który zachwyci Twoich gości, polecam Ci placek miodowy z gotowaną masa serową! Ten pyszny deser ma idealną równowagę smaków – słodycz miodu oraz delikatność sera – co czyni go doskonałym deserem na każdym spotkaniu rodzinnym lub imprezie.