Zrazy wołowe to tradycyjne danie kuchni polskiej, które znane jest od wielu lat. Przygotowywane są z mięsa wołowego i nadziewane warzywami lub grzybami. Zrazy są bardzo smaczne i sycące, a ich przygotowanie nie jest skomplikowane.
Babcia przygotowuje je zawsze w ten sam sposób – mięso mieli na drobnych oczkach maszynki do mielenia mięsa, dodaje do niego cebulę, czosnek i przyprawy. Następnie formuje małe placuszki, które nadziewa farszem i smaży na patelni.
Zrazy wołowe są idealnym daniem na obiad lub kolację. Można je podawać z ryżem lub ziemniakami oraz surówkami. Są one bardzo proste w przygotowaniu i doskonale smakują wszystkim domownikom.
Przepis na zrazy wołowe jak u babci
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego wołowego
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku
- oliwa do smażenia
Sposób przygotowania:
Cebulę i czosnek drobno posiekać. Mięso mielone połączyć z cebulą, czosnkiem, solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać składniki. Następnie formować małe placuszki i nadziewać je farszem wedle uznania (np. warzywami lub grzybami). Smażyć na rozgrzanej oliwie na patelni aż do zarumienienia.
Polecamy!
Jeśli szukasz prostego i smacznego dania, to Zrazy wołowe jak u babci są idealnym rozwiązaniem! Przygotujesz je szybko i bez problemu, a Twoi domownicy będą zachwyceni ich smakiem.