Zrazy wołowe jak u babci

Zrazy wołowe to tradycyjne danie kuchni polskiej, które znane jest od wielu lat. Przygotowywane są z mięsa wołowego i nadziewane warzywami lub grzybami. Zrazy są bardzo smaczne i sycące, a ich przygotowanie nie jest skomplikowane.

Babcia przygotowuje je zawsze w ten sam sposób – mięso mieli na drobnych oczkach maszynki do mielenia mięsa, dodaje do niego cebulę, czosnek i przyprawy. Następnie formuje małe placuszki, które nadziewa farszem i smaży na patelni.

Zrazy wołowe są idealnym daniem na obiad lub kolację. Można je podawać z ryżem lub ziemniakami oraz surówkami. Są one bardzo proste w przygotowaniu i doskonale smakują wszystkim domownikom.

Przepis na zrazy wołowe jak u babci

Składniki:

  1. 500 g mięsa mielonego wołowego
  2. 1 cebula
  3. 3 ząbki czosnku
  4. sól i pieprz do smaku
  5. oliwa do smażenia

Sposób przygotowania:

Cebulę i czosnek drobno posiekać. Mięso mielone połączyć z cebulą, czosnkiem, solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać składniki. Następnie formować małe placuszki i nadziewać je farszem wedle uznania (np. warzywami lub grzybami). Smażyć na rozgrzanej oliwie na patelni aż do zarumienienia.

Polecamy!

Jeśli szukasz prostego i smacznego dania, to Zrazy wołowe jak u babci są idealnym rozwiązaniem! Przygotujesz je szybko i bez problemu, a Twoi domownicy będą zachwyceni ich smakiem.

CategoriesBez kategorii

Dodaj komentarz