Jabłka pod kruszonką według Ani Starmach

Jabłka pod kruszonką to jedno z najpopularniejszych i najprostszych do przygotowania ciast. Jest to deser, który cieszy się ogromną popularnością wśród wielu osób, a zwłaszcza miłośników jabłek. Przepis na jabłka pod kruszonką według Ani Starmach jest prosty i składa się z kilku prostych składników.

Ania Starmach to polska kulinarna ekspertka, autorka kilku książek kucharskich i programów telewizyjnych o tematyce kulinarnej. W swoim przepisie na jabłka pod kruszonką Ania Starmach proponuje zastosowanie prostych składników, takich jak jabłka, cynamon, miód, mąka, cukier i masło. Dzięki temu, przygotowanie tego przysmaku jest proste i szybkie.

Jabłka pod kruszonką to przepis, który pozwala na wykorzystanie jabłek o różnym stopniu dojrzałości. W przypadku mocno dojrzałych jabłek warto dodać mniej cukru, a jeśli jabłka są mniej słodkie, należy dodać więcej cukru lub miodu.

Jabłka pod kruszonką to doskonały deser, który można podać na ciepło lub na zimno. W zależności od preferencji, można je podawać z bitą śmietaną, lodami lub bez dodatków. Dzięki łatwej i szybkiej metodzie przygotowania, ten przysmak może być doskonałym dodatkiem do każdego posiłku, a jego smak z pewnością zachwyci niejednego smakosza.

Przepis na jabłka pod kruszonką według Ani Starmach

Składniki:

  • 6 dużych jabłek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka miodu
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Kruszonka:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki zimnego masła, pokrojonego w kostkę
  • szczypta soli

Wykonanie:

  1. Jabłka umyć, obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Dodać sok z cytryny, miód oraz cynamon i dokładnie wymieszać.
  2. Przełożyć jabłka do żaroodpornego naczynia.
  3. W misce wymieszać mąkę, cukier oraz szczyptę soli. Dodać pokrojone masło i zagnieść na kruszonkę.
  4. Posypać kruszonką jabłka, wyrównać powierzchnię.
  5. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 40-50 minut, aż kruszonka będzie złota i chrupiąca, a jabłka miękkie.

Podawać na ciepło lub na zimno, jako deser lub przekąskę. Można podać z bitą śmietaną lub lodami. Smacznego!

CategoriesBez kategorii

Dodaj komentarz