Jabłka pod kruszonką to jedno z najpopularniejszych i najprostszych do przygotowania ciast. Jest to deser, który cieszy się ogromną popularnością wśród wielu osób, a zwłaszcza miłośników jabłek. Przepis na jabłka pod kruszonką według Ani Starmach jest prosty i składa się z kilku prostych składników.
Ania Starmach to polska kulinarna ekspertka, autorka kilku książek kucharskich i programów telewizyjnych o tematyce kulinarnej. W swoim przepisie na jabłka pod kruszonką Ania Starmach proponuje zastosowanie prostych składników, takich jak jabłka, cynamon, miód, mąka, cukier i masło. Dzięki temu, przygotowanie tego przysmaku jest proste i szybkie.
Jabłka pod kruszonką to przepis, który pozwala na wykorzystanie jabłek o różnym stopniu dojrzałości. W przypadku mocno dojrzałych jabłek warto dodać mniej cukru, a jeśli jabłka są mniej słodkie, należy dodać więcej cukru lub miodu.
Jabłka pod kruszonką to doskonały deser, który można podać na ciepło lub na zimno. W zależności od preferencji, można je podawać z bitą śmietaną, lodami lub bez dodatków. Dzięki łatwej i szybkiej metodzie przygotowania, ten przysmak może być doskonałym dodatkiem do każdego posiłku, a jego smak z pewnością zachwyci niejednego smakosza.
Przepis na jabłka pod kruszonką według Ani Starmach
Składniki:
- 6 dużych jabłek
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka miodu
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Kruszonka:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki zimnego masła, pokrojonego w kostkę
- szczypta soli
Wykonanie:
- Jabłka umyć, obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Dodać sok z cytryny, miód oraz cynamon i dokładnie wymieszać.
- Przełożyć jabłka do żaroodpornego naczynia.
- W misce wymieszać mąkę, cukier oraz szczyptę soli. Dodać pokrojone masło i zagnieść na kruszonkę.
- Posypać kruszonką jabłka, wyrównać powierzchnię.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 40-50 minut, aż kruszonka będzie złota i chrupiąca, a jabłka miękkie.
Podawać na ciepło lub na zimno, jako deser lub przekąskę. Można podać z bitą śmietaną lub lodami. Smacznego!