Chleb kukurydziany

Chleb kukurydziany jest rodzajem chleba, który powstaje z przewagą mąki kukurydzianej w stosunku do innych mąk, takich jak mąka pszeniczna. Chleb kukurydziany jest popularny w wielu kuchniach na całym świecie, zwłaszcza w krajach Ameryki Południowej, Meksyku i południowo-wschodnich Stanach Zjednoczonych.

Mąka kukurydziana, z której wyrabia się chleb kukurydziany, jest mąką glutenową, co oznacza, że ​​nie zawiera glutenu, białka, które daje elastyczność i sprężystość chlebowi. Dlatego chleb kukurydziany jest często bardziej kruchy i ma delikatniejszą teksturę niż chleby z mąki pszennej.

Chleb kukurydziany może być przygotowywany w różny sposób, od tradycyjnego przepisu, który zawiera tylko mąkę kukurydzianą, wodę i sól, do bardziej skomplikowanych wariacji z dodatkiem mąki pszennej, cukru, drożdży i innych składników. W zależności od regionu, w którym się znajdujesz, chleb kukurydziany może być pieczony na patelni, na kamieniu do pizzy, w piekarniku lub nawet na zewnątrz, w palenisku.

Chleb kukurydziany jest dobrym źródłem węglowodanów, błonnika i witaminy B, ale zazwyczaj zawiera mniej białka niż chleby z mąki pszenicznej. Ze względu na swoją kruchą konsystencję, chleb kukurydziany dobrze komponuje się z potrawami kuchni meksykańskiej, takimi jak tacos, enchiladas, czy burritos, a także z tradycyjnymi zupami, gulaszami i daniami z mięsa.

Przepis na chleb kukurydziany

Składniki:

  • 2 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka suchych drożdży
  • 1,5 szklanki letniej wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Instrukcje:

  1. W misce wymieszaj obie mąki, sól, cukier i drożdże.
  2. Dodaj wodę i oliwę z oliwek. Wymieszaj, aż składniki się połączą.
  3. Przełóż ciasto na lekko posypaną mąką powierzchnię i zagnieć przez około 5 minut.
  4. Przełóż ciasto do miski, przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na około godzinę w ciepłym miejscu.
  5. Po godzinie wyróżnięcia ciasta, wyłóż je na posypane mąką blachę do pieczenia i uformuj kulę.
  6. Odstaw ciasto na kolejne 30 minut, aby się podwoiło.
  7. Rozgrzej piekarnik do temperatury 220°C.
  8. Przed umieszczeniem chleba w piekarniku, możesz naciąć wierzch nożem w kilku miejscach, aby umożliwić ucieczkę pary podczas pieczenia.
  9. Piecz chleb przez około 30-35 minut, do momentu, gdy będzie złotobrązowy i wydaje głuchy dźwięk, gdy uderzysz w spód.
  10. Wyjmij chleb z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia przed podaniem.

Smacznego!

CategoriesBez kategorii

Dodaj komentarz