Placek po rzeszowsku to tradycyjne danie z Podkarpacia, które jest bardzo popularne wśród mieszkańców tego regionu. Jest to placek z ciasta drożdżowego, nadziewany serem i boczkiem. Placek jest smażony na patelni lub pieczony w piekarniku. Można go podawać na ciepło lub na zimno.
Placek po rzeszowsku jest idealnym daniem na rodzinny obiad lub spotkanie ze znajomymi. Jego smak jest bardzo delikatny i aromatyczny, a dodatek boczku i sera sprawia, że jest on bardzo sycący. Placek można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Jeśli szukasz pomysłu na smaczną potrawę, która przygotujesz szybko i bez większych problemów, placek po rzeszowsku jest idealnym rozwiązaniem. Jego smak i aromat sprawią, że Twoi goście będą zachwyceni!
Przepis na placek po Rzeszowsku
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 25 g drożdży
- 1/4 szklanki cukru
- 1/4 szklanki oleju
- 1/2 szklanki mleka
- sól do smaku
- 200 g startego sera żółtego
- 100 g boczku w plastrach
Do misy przesiać mąkę, dodać drożdże, cukier, olej, mleko oraz sól i wymieszać składniki. Następnie dodać ser oraz boczek i wyrabiać ciasto przez ok 10 minut. Ciasto powinno być elastyczne i miękkie. Przykryć je ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok 1 godzinę.
Po tym czasie ciasto podzielić na 8 części i każdą z nich rozwałkować na grubość ok 0,5 cm. Na każdy placek ułożyć po 2-3 plasterki boczku oraz odrobinę startego sera żółtego. Zawinąć placki w ruloniki i ułożyć je na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok 25 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Polecam!
Jeśli szukasz pomysłu na smaczną potrawę, która przygotujesz szybko i bez większych problemów – placek po rzeszowsku jest idealnym rozwiązanie! Jego delikatny smak oraz aromat sprawi, że Twoi goście będą zachwyceni!