Pasztet z królika to jedno z najbardziej popularnych dań w Polsce. Jest ono bardzo smaczne i łatwe do przygotowania. Pasztet z królika może być podawany na ciepło lub na zimno, a także jako dodatek do innych potraw. Pasztet z królika jest idealnym daniem na rodzinne spotkania, ponieważ jest bardzo sycący i można go przygotować wcześniej.
Pasztet z królika składa się głównie z mięsa króliczego, bułki tartej, jajek, cebuli i przypraw. Mięso mielone jest mieszane z bułką tartą i jajkami, a następnie doprawiane solą, pieprzem i innymi ulubionymi przyprawami. Następnie całość miesza się razem i formuje w pasztet. Pasztet można piec lub smażyć na patelni.
Przepis na pasztet z królika
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego z królika
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 2 jajka
- 1 cebula, posiekana
- Sól i pieprz do smaku
- Inne ulubione przyprawy (opcjonalnie)
Przygotowanie:
1. W misce wymieszać mięso mielone z bułką tartą, jajkami, cebulą oraz solą i pieprzem do smaku.
2. Dokładnie wymieszać składniki.
3. Formować pasztet o średnicy ok. 20 cm.
4. Piec w temperaturze 180°C przez ok. 40 minut lub smażyć na patelni po obu stronach.
Polecam!
Jeśli szukasz prostego i smacznego dania, to pasztet z królika będzie idealnym rozwiązanie! Jest on łatwy do przygotowania i doskonale sprawdzi się na rodzinnych spotkaniach lub imprezach.