Grzanki z wytrawnymi truskawkami i błękitnym serem pleśniowym

Grzanka z wytrawnymi truskawkami i błękitnym serem pleśniowym to ciekawa kombinacja smaków, która idealnie nadaje się jako przekąska na imprezy lub jako danie na szybki lunch.

Błękitny ser pleśniowy to typ sera, który charakteryzuje się wyrazistym smakiem i aromatem, a także charakterystyczną niebieską pleśnią. Jest to ser dość tłusty i słony, dlatego najlepiej łączy się z delikatniejszymi smakami.

Truskawki natomiast to sezonowy owoc, który kojarzy się z letnimi dniami i słodkim smakiem. W połączeniu z błękitnym serem pleśniowym tworzą ciekawe kontrasty smakowe.

Grzanka z wytrawnymi truskawkami i błękitnym serem pleśniowym to także danie, które można w prosty sposób wzbogacić o dodatkowe składniki, np. sałatę rukolę, pestki dyni lub prażone orzechy. Dzięki temu można uzyskać jeszcze bardziej zróżnicowany smak i teksturę dania.

Oprócz smaku, grzanka z wytrawnymi truskawkami i błękitnym serem pleśniowym to także ciekawa propozycja pod względem wyglądu – kolorowy kontrast truskawek i błękitnego sera pleśniowego na złocistej grzance prezentuje się bardzo apetycznie.

Przepis na grzanki z wytrawnymi truskawkami i błękitnym serem pleśniowym

Składniki:

  • 4 kromki chleba pszennego
  • 100 g błękitnego sera pleśniowego
  • 1/2 szklanki świeżych truskawek
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól i pieprz do smaku

Instrukcje:

  1. Kromki chleba pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Na patelni rozgrzej masło, a następnie dodaj kawałki chleba. Smaż na złoty kolor z każdej strony.
  3. Przekładaj grzanki na półmisek.
  4. Truskawki dokładnie umyj, osusz i pokrój na mniejsze kawałki.
  5. Na każdej grzance połóż kawałek błękitnego sera pleśniowego i kilka kawałków truskawek.
  6. Całość polej delikatnie miodem.
  7. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  8. Wstaw półmisek z grzankami do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 5 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
  9. Wyjmij grzanki z piekarnika i podawaj na ciepło.

Smacznego!

CategoriesBez kategorii

Dodaj komentarz