szpinakowa sałatka z gruszką

Szpinakowa sałatka z gruszką to połączenie smaków, które doskonale się uzupełniają. Szpinak jest bardzo zdrową warzywną bazą, która jest bogata w składniki odżywcze takie jak żelazo, witamina C, witamina K, potas i foliany. Gruszki natomiast dodają sałatce słodyczy i soczystości, a także dostarczają błonnika i witaminy C.

W tym przepisie użyłem szpinaku baby, który jest młodszy i delikatniejszy w smaku niż starszy szpinak. Czerwona cebula dodaje sałatce chrupkości i smaku, a orzechy włoskie dodają chrupkości i bogactwa smaku. Ser pleśniowy typu gorgonzola to idealne uzupełnienie smaku, nadając sałatce kremowości i pikantności.

Sos z octu balsamicznego, oliwy z oliwek i miodu dodaje sałatce słodyczy i kwaśności, a jednocześnie wzbogaca smak i zapach. Ta szpinakowa sałatka z gruszką jest idealna jako przystawka lub lekki obiad i jest również idealna dla wegetarian lub tych, którzy szukają zdrowych i smacznych opcji żywieniowych.

Przepis na szpinakową sałatkę z gruszką

Składniki:

  • 200g szpinaku baby
  • 2 gruszki
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 50g orzechów włoskich
  • 50g sera pleśniowego typu gorgonzola
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól i pieprz do smaku

Instrukcje:

  1. Umieść szpinak w dużej misce.
  2. Obierz gruszki, usuń gniazda nasienne i pokrój w cienkie plastry. Dodaj do szpinaku.
  3. Pokrój czerwoną cebulę w cienkie półksiężyce i dodaj do miski.
  4. Posiekaj orzechy włoskie i dodaj do miski.
  5. Rozdrobnij ser pleśniowy i dodaj do miski.
  6. W oddzielnej misce wymieszaj ocet balsamiczny, oliwę z oliwek, miód, sól i pieprz.
  7. Wymieszaj sos z sałatką i delikatnie wymieszaj.
  8. Podawaj natychmiastowo.

Smacznego!

CategoriesBez kategorii

Dodaj komentarz