Truskawki zapiekane pod kogel-mogel

Truskawki zapiekane pod kogel-mogel

Truskawki zapiekane pod kogel-mogel to pyszne i proste danie, które można przygotować w kilka minut. Jest to idealny deser na letnie wieczory, gdyż jest lekki i orzeźwiający. Truskawki są smażone na maśle, a następnie zalewane mieszanką śmietany, cukru i jajek. Całość jest pieczona do momentu, aż powstanie chrupiąca skorupka.

Kogel-mogel jest bardzo popularnym deserem w Polsce. Można go przygotować z różnych owoców, ale truskawki są najbardziej lubianymi składnikami. Dodatkowo truskawki są bogate w witaminy i minerały, dzięki czemu są zdrowszym wyborem niż inne owoce.

Truskawki zapiekane pod kogel-mogel są idealnym deserem dla całej rodziny. Są one proste w przygotowaniu i smakują wybornie!

Przepis na Truskawki zapiekane pod Kogel-Mogel

Składniki:

  1. 500g truskawek
  2. 50g masła
  3. 3 jajka
  4. 1/4 szklanki cukru
  5. 1/4 szklanki śmietany

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
  2. Umyj truskawki i osusz je papierowym ręcznikiem.
  3. Umieść truskawki w naczyniu żaroodpornym.
  4. Roztop masło i polej nim truskawki.
  5. W misce połącz jajka, cukier i śmietanę.
  6. CategoriesBez kategorii

Dodaj komentarz